Hoe zit dat nu met die AVI-niveaus?

Tijdens de tweede lockdown maakte onze dochter opeens een sprong met lezen. Waar de van de herkenning van een enkele letter naar het vormen van de eerste woordjes ging.

Nu hadden we al wel wat boekjes in de kast staan van onze zoon maar deze bleken toch nog wat te moeilijk te zijn. Dus was dit was het moment dat we op zoek gingen naar de juiste boekjes voor haar.

Dan kom je in de wereld van AVI-niveaus terecht…

De letters AVI staan voor Analyse Voor Individualiseringsnormen. Het is eigenlijk een maatstaaf die de leesvaardigheid van kinderen meet, maar ook een maatstaaf voor kinderboeken. De AVI-niveaus zijn weer gelinkt aan de niveaus die ze hanteren bij CITO. Het is dus heel fijn wanneer je een leuk boek wilt kopen voor een kindje dat zelf begint te lezen, je ook weet op welk niveau dit is. Want ze hebben er niet veel aan als het boek te makkelijk is maar, het neemt ook het plezier af wanneer het boek te moeilijk is.

Dan komen we nu bij de AVI niveaus

Je hebt twaalf lees niveaus, deze niveaus horen bij het basisonderwijs, groep 3 t/m groep 7.

AVI-start: Dit niveau komt het eerste en is echt voor de beginnende lezers. Hierin vind je losse 3 of 4 letterwoordjes die je ook weer terug kunt vinden in een tekening op de pagina. Daarnaast vind je ze vaak ook nog verwerkt in korte zinnen op de andere pagina.

AVI-M3: Dit niveau staat voor het midden van groep 3. De verwachting is dan dat ze het beginnend lezen al eigen hebben gemaakt en dit niveau zelfstandig kunnen redden. Dit is wel echt een gemiddelde, Je hebt altijd kinderen die dit sneller onder de knie hebben dan anderen.

AVI-E3:Dit niveau staat voor het Einde van groep 3. Dit is het niveau wat kinderen aan het einde van groep 3 ,naar verwachting, zelfstandig kunnen lezen. Ook hier geldt dat het een gemiddelde is.

Bovenstaande geldt dus ook voor alle opvolgende niveaus: M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7, E7.

Dan is er nog 1 niveau over en dat is AVI-Plus. Dit niveau is eigenlijk het niveau dat na de E7 komt. Het lezen hebben de kinderen dan al zo goed onder de knie dat ze hier een nieuwe uitdaging in vinden.

Er is dus niet echt een leeftijd te koppelen aan de AVI-niveaus. Wel kun je bijvoorbeeld in de bibliotheek ook een letter aanduiding vinden.

Je ziet dan de letters A, B, en C bij de boeken staan, maar hoe staan die dan in verhouding met de AVI-niveaus?

  1. Dit is voor de boeken tot 9 jaar oud. Deze boeken worden gebruikt vanaf groep 1 tot en met groep 5. En hebben vaak het niveau AVI-start tot en met AVI-E5.
  2. Dit is voor de boeken van 9 tot 13 jaar. Deze boeken zijn voor de groepen 6, 7 en 8. En hebben vaak het niveau AVI-M6 tot en met AVI-Plus.
  3. Dit is voor de boeken vanaf 13 jaar en ouder. Deze boeken hebben dan ook over het algemeen altijd het AVI-Plus niveau.

Op zich spreken de AVI-niveaus dus voor zichzelf en kun je vaak aan de leerkracht vragen op welk niveau jullie kind op dat moment is, om zo het juiste boek uit te kiezen.

Wat wel heel belangrijk is met lezen.  Zorg dat ze plezier in het lezen hebben. Leg er niet teveel druk op want dit werkt, zoals altijd, averechts!

Op onze blog hebben we reviews geplaats van boekjes met verschillende AVI-niveaus.

Review Kijk eens ik lees! (lou-annschoice.nl) AVI-START

Review ik lees graag (lou-annschoice.nl) AVI-M3

Review Salto redt de baai (lou-annschoice.nl) AVI-E3

Klik hier voor AVI-start boekjes

SpeelgoedSpeelgoed


2 gedachten over “Hoe zit dat nu met die AVI-niveaus?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.