Burn- out is geen taboe meer!

Overal om je heen hoor je het, hij of zij heeft een burn-out. Vaak gaat dit ook gepaard met een opmerking dat dit aanstelleritis is, of dat iemand het werk niet aan kan. Maar ik kan je vertellen dat dit niet zo is, en het hoeft ook niet altijd werk gerelateerd te zijn.

Wat is nu eigenlijk een burn-out?

Een burn-out is eigenlijk het gevolg van een langdurige overbelasting op emotioneel vlak, in combinatie met stress. Je bent in principe veel te lang over je eigen grenzen heen gegaan. Dit uit zich uiteindelijk in een Burn-out en je ondervind daar vaak de volgende symptomen van. Veel emotionele buien, fysiek ben je echt helemaal uitgeput en eigenlijk is alles gewoon teveel.

Ongeveer een jaar of 15 geleden zat ik in een moeilijke periode van mijn leven. Had veel overgewicht, had wel vrienden maar wist niet altijd altijd of ze wel echte vrienden waren, en met een fijne baan zoeken lukte ook niet echt. Toen ik zwanger raakte van onze oudste ging er een knop om en ging ik voor een maagverkleining. Hiermee verloor ik natuurlijk gewicht maar ook groeide mijn zelfvertrouwen enorm. Toch de onzekere ik, zat er nog steeds en soms kreeg die nog wel de overhand. Toen ik alles na een aantal jaar op de rit had bleek dat mijn zoon, flinke emotionele problemen had opgelopen door de gebeurtenissen door de jaren heen, en kreeg hij daarvoor de juiste hulp. Omdat ik het belangrijker vond dat hij de juiste hulp kreeg, stopte ik alles waar ik zelf mee zat en moest verwerken nog, natuurlijk weer weg.

Toen twee jaar geleden, we waren net verhuist, er iets gebeurde. De laatste druppel die de emmer deed overlopen. En daar kwam die tot ontploffing. Ik kon niet meer stoppen met huilen en stortte lichamelijk en geestelijk echt in elkaar. Gelukkig heb ik een hele fijne man en warme familie die mij heeft opgevangen en ook op het werk waren ze geweldig van begrip! En toen was de tijd aangebroken om alles zelf aan te pakken. De hulpverlening liet even op zich wachten helaas, maar we hadden wel direct besloten dat we niet voor een jarenlang traject gingen. Ik wilde er vol ingaan zodat ik er ook sneller weer was voor mijn gezin, en het normale leven weer op kon pakken. Het werd dus direct EMDR-therapie.

Wat is EMDR-Therapie

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Dit is een therapie voor trauma-behandeling door verschillende technieken toe te passen tijdens het vertellen van het trauma. Zo kun je denken aan het volgen van lampjes met je ogen en tegelijkertijd tikken op je knieën. Hierdoor wordt de emotie uit de trauma herinnering gehaald. En heb je er emotioneel minder last van.

Nou ik kan je zeggen… Het was echt heel erg heftig. Ik wist niet dat de gebeurtenissen uit het verleden zoveel impact nog zouden hebben! Door de EMDR ga je zo diep in op je gevoelens dat je echt compleet uitgeput bent daarna. Na een aantal sessies kwam daar dan een extreem heftige sessie die de cirkel doorbroken heeft. We kwamen op een gebeurtenis uit waar ik alle jaren daarna naar gehandeld hebt. En dat is ook goed geweest alleen ik had en na zoveel jaren ook vooral veel last van. Hierna ging het al een heel stuk beter en werd mijn wereld weer groter. Toen wilde ik ook langzaamaan weer het werken oppakken, wat dat thuiszitten is ook niets voor mij. Gelukkig gaven ze mij op het werk alle ruimte om goed te re-integreren en daar ben ik ze nu nog dankbaar voor!

Nu gaat het weer heel goed met me en ben ik zo blij dat ik alles op de juiste manier heb kunnen verwerken. Ja het was echt enorm heftig en eng, maar spijt heb ik totaal niet. Je leert namelijk ook anders denken, en meer grenzen voor jezelf te stellen. Dat blijft altijd wel een lastig puntje vind ik maar het gaat mij wel steeds beter af.

Mijn advies is dan ook voor jullie. Stop je gevoelens en de gebeurtenissen die je hebt meegemaakt niet te lang weg. Stel duidelijke grenzen! Uiteindelijk ben jij degene die de hardste klap krijgt. En dan mis je de mooie dingen om je heen!

Wil je meer weten over EMDR-therapie? Hier kun je veel informatie vind. EMDR – Eerste-keuze behandeling om nare ervaringen te verwerken.

SpeelgoedSpeelgoed


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.